Intr-o frumoasa zi din luna mai 2023, dornici sa evadam din orasul galagios Constanta, ne-am decis sa iesim din rutina zilnica si sa facem o plimbare undeva in judet. Ne-am strans toti patru, cumetrasii Ionut, Raluca, Adrian si Mariana sa facem consultare pe Facebook messenger si asa am ajuns la concluzia ca poate ar fi bine sa vizitam orasul Murfatlar. Adrian si cu mine il mai vazusem si cu ocazia unor vizite la niste rude, dar pentru Ionut si Raluca era un loc neluat la pas,  vazut  doar  din tren cu ocazia altor calatorii pe magistrala Constanta – Bucuresti.   Dupa ce am luat trenul din gara Constanta – bineinteles dupa ce ne-am cumparat biletele online de pe site-ul CFR CALATORI, am ajuns in gara Murfatlar in aproximativ 25 minute. De aici a inceput drumetia noastra si descoperirea orasului Murfatlar, fost Basarabi. In legatura cu numele orasului, acesta s-a numit de-a lungul timpului fie Murfatlar  (pana in anul 1921) , fie Basarabi ( din 1921 pana in 1965 ), apoi iar Murfatlar (din 1965 pana in 1975), iarasi Basarabi – din 1975 pana in 2007, apoi din 2007 autoritatile au decis schimbarea numelui din nou in Murfatlar. Schimbarea  numelui din Murfatlar in Basarabi in 1975 are si o istorioara draguta care circula, conform careia dictatorul Nicolae Ceausescu nu putea sa pronunte corect numele de Murfatlar, stalcindu-l si de aici decizia de a schimba numele localitatii in Basarabi. Denumirea de Murfatlar vine de la cuvântul tătăresc ”Murfat”,  adica urmaşii lui Murfat. Aşezarea dobrogeană a fost populată după anul 1855 de către o garnizoană turcească, şi apoi de către tătarii aduşi din Crimeea, având la început o geamie şi câteva case. Revenind la calatoria noastra, din gara Murfatlar am luat la pas orasul, fiind de parere ca simti vibe-ul unui loc mult mai bine daca parcurgi distantele pe jos decat cu masina. In plus scopul era sa facem miscare, iar o drumetie era fix ceea ce ne doream.

De la gara am pornit pe jos pe podul ce traverseaza Canalul Dunare –  Marea neagra.

 Conform wikipedia.org, Canalul Dunare – Marea neagra este un canal navigabil aflat în județul ConstanțaRomânia, ce leagă porturile Cernavodă de pe Dunăre și porturile Constanța Midia Năvodari de la Marea Neagră, scurtând drumul spre portul Constanța cu aproximativ 400 km. În 1949, noul regim comunist a început construcția canalului, folosindu-se trei tipuri de resurse umane: forța de muncă liberă plătită, oameni provenind din diverse categorii sociale, cu profesii diferite, recrutați din toată țara; militari în termen, din care unii lucrau în construcții, în timp ce alții erau însărcinați cu paza obiectivelor sau a deținuților; munca forțată a deținuților, în marea lor majoritate politici, cu condamnări administrative sau penale, având statutul de „coloniști MAI”.În 1973 s-a reluat ideea construcției Canalului navigabil Dunăre-Marea Neagră, după un nou proiect realizat de IPTANA și ISPH, lucrările de bază fiind începute în 1976.[1] Canalul a fost inaugurat sâmbătă, 26 mai 1984, de către Nicolae Ceaușescu

 

Dupa ce am parcurs podul si am admirat panorama orasului, am facut stanga spre niste trepte de pe un deal in a carei maretie se inalta Manastirea Sfantul Teotim, un lacas de cult micut, simplu, cu o frumoasa gradina cu flori si cateva chilii. Ne-am facut acolo si un prieten din lumea necuvantatoarelor, dornic de socializare. El ne-a tinut companie pe tot drumul parcurs catre Ansamblul rupestru Murfatlar cu bisericutele de creta.

In spatele manastirii, la inaltime se pot vedea si literele ce formeaza numele orasului MURFATLAR, prilej bun de inca o sesiune foto.

atasez poze 

Ansamblul rupestru Murfatlar este, dupa cum aflam de pe wikipedia.org, alcătuit din camere și galerii, fiind săpat într-un deal de cretă situat în apropierea carierei de extragere a cretei din Basarabi. A fost descoperit pe 11 iunie 1957, în urma unor lucrări de extindere a zonelor de exploatare a cretei. Acest complex, a adăpostit, în opinia cercetătorilor, prima biserică și primele chilii ale unei mănăstiri, de pe teritoriul României.

 

atasez poze 

De la ansamblul de creta, care ar trebui urgent introdus in circuitul turistic si pus in valoare, fiind de o mare insemnatate culturala si istorica, am pornit spre Fantanita, care este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip floristic și faunistic), în Podișul Medgidiei, pe teritoriul estic al satului Siminoc, în vestul orașului Basarabi.

atasez poze 

Plimbare de o zi la Murfatlar, un oras surprinzator, dar putin pomovat

VEDETI TOATE POZELE DACA ACCESATI LINK-UL ACESTA